English lesson

Dintotdeauna m-au pasionat limbile straine, mai ales engleza si italiana. Mi-a placut sa cunosc mai multe despre cuvinte, sa le stiu originile, semnificatiile…sa pot comunica cu turistii straini…sa inteleg cat mai multe atunci cand vizitez o tara.

Din nefericire, la scoala generala nu am avut cei mai buni profesori la limba engleza. Daca ar fi fost sa stiu astazi numai din ceea ce am invatat pe bancile scolii, probabil cunostintele mele s-ar injumatati. Am avut, insa, un privilegiu pe care putini de varsta mea l-au avut. In descurs de cativa ani, au calcat pragul casei multe echipe de americani. Si astfel, nevoita, a trevuit sa vorbesc, desi poate cu greseli.

De aceea, acest articol isi propune sa ofere o scurta lectie de engleza, despre Prezentul Simplu (Simple Present) si Prezentul Continuu (Present Continuous). Multa vreme nu am stiut diferenta dintre acestea doua.

In primul rand, desi amandoua se folosesc atunci cand vorbim la prezent si se pare ca coincid, se folosesc pentru situatii diferite.

Prezentul Simplu se utilizeaza atunci cand exprimam o actiune care se repeta, un obicei, un eveniment programat, un hobby sau pur si simplu ceva care se intampla des (ex. Merg la scoala in fiecare zi. – I go to school every day.) De obicei stim sa folosim acest timp datorita adverbelor: every day/week/month/year (in fiecare zi/saptamana/luna/an), often (deseori), once a week (o data pe saptamana), always (mereu) etc.

De asemenea, Prezentul Simplu se foloseste pentru actiuni generale (ex. Pisicile beau lapte. – Cats drink milk). Este un timp usor, care la forma afirmativa se formeaza din subiect, dupa care adaugam verbul. Singura exceptie este la persoana a III-a singular, cand se adauga –s sau –es. Mai sunt si alte situatii cand se folosestePrezentul Simplu, insa acestea doua sunt cele mai importante.

De cealalata baricada, gata sa ne incurce, sta mandru Prezentul Continuu. Acesta se foloseste pentru actiuni care se intampla acum (ex. Tu inveti engleza acum. – You are learning English now). Am precizat mai sus ca always il gasim la Prezentul Simplu, insa este o exceptie. Atunci cand este o actiune enervanta, care se repeta, un obicei stresant, ceva ce denota o emotie negativa, folosim Prezentul Continuu. (ex. Ea intotdeauna intarzie la ora. – She is always coming to class late). Prezentul Continuu se formeaza, la forma afirmativa, din verbul to be (la prezent) si verbul cu –ing.
Bineinteles ca mai sunt si alte situatii, exceptii si exemple. Nu este atat de greu, mai ales ca internetul abunda de informatii, astfel ca poti invata engleza simplu si usor, chiar si fara profesor. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu