Argo

Suspansul si tensiunea erau la cote maxime. Dreptatea nu isi ocupa pozitia normala, pentru ca setea de razbunare depasea orice inchipuire. Oh…Oare vor scapa cu viata? 

Pe langa faptul ca Ben Afflek arata bine, aceste ganduri dominau mintea mea pe masura ce urmaream filmul „Argo”. De la inceput, spectatorii sunt introdusi intr-o lume atat de diferita de a lor, o lume parca situata la milioane de ani distanta. Si totusi…sunt imagini de doar acum 30 de ani. Actiunea filmului se invarte in jurul tensiunii din Orientul Mijlociu; ultimul shah al Iranului, Mohammad Reza Pahlavi, se refugiaza in Statele Unite din cauza faptului ca poporul dorea sa il spanzure. Americanii refuza sa il extradeze, de aceea populatia infierbantata ia cu asalt ambadasa Statelor Unite de la Teheran, unde aproximativ 50 de persoane sunt capturate. Sase americani insa reusesc sa scape, deoarece cladirea ambasadei era singura care dadea spre srada. Ei se refugiaza la resedinta ambasadorului canadian, Ken Taylor.

In acest moment intra pe fir Tony Mendez, un agent CIA, care are un plan neobisnuit de a ii scoate de cei sase din Iran. Realizand ca este doar o chestiune de timp pana cand ei vor fi gasiti si omorati, Mendez isi da seama ca trebuie sa se grabeasca. De aceea, filmul se concentreaza pe rolul pe care l-au jucat CIA si Hollywood. Hollywood? Da, corect.

Agentul pregateste un „film-fantoma“, el fiind regizorul, iar cei sase echipa de filmare. Desi in realitate planul nu era de a fi „pus in scena“, filmul totusi si-a atins scopul. Argo era numele acestui film – fantoma, fiind un SF despre monstri si eroi. In realitate, Argo este vorba despre eroi, insa nu imaginari, ci adevarati. Oameni cu adevarat mari, care au avut curajul de a-si risca propia viata, doar pentru a salva sase persoane.

M-a impresionat dedicarea personajului principal. Cand era in Iran, aproape gata de a-si duce planul la indeplinire, este sunat din Statele Unite pentru a i se aduce la cunostinta ca trebuie sa se intoarca de urgenta acasa. Totul este anulat, iar el este liber de orice angajament. Dupa o lupta interioara crancena, decide ca este de datoria lui sa ii salveze pe cei sase. Asa le promisese, si asta avea de gand sa faca, oricat il va costa. Oare toti oamenii sunt gata pentru asemenea sacrificii? Neascultarea lui ii putea aduce mari prejudicii: functia, un salariu bine platit…chiar viata.

A ales sa ramana alaturi de cei sase si sa isi duca planul la indeplinire. M-a uimit taria lui de caracter si m-a impulsionat ca inainte de toate, sa nu uit sa fiu om. Atat cat imi sta in putere, vreau sa ajut pe cei in nevoie. Oricat ma va costa, oricat de greu ar fi, din momentul in care fac o promisiune, sa o duc la capat. Pentru mine pot fi simple vorbe, dar cineva crede in mine si se bazeaza pe cuvintele mele.

Nu gresesc cand il numesc pe Tony Mendez un erou…un erou pentru acele sase persoane si pentru altii…o inspiratie si un model.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu