Haine pentru caini – Necesitate sau moft?

Cu siguranta, ai vazut cel putin o data pe strada caini de talie mica, precum cei din rasa Chihuahua sau Yorkshire, imbracati cu tot felul de hainute si accesorii. Cei mai multi dintre noi se intreaba daca acest lucru este, cu adevarat, important si necesar. Are cainele nevoie de o garderoba sau este doar un moft, un truc al industriei animalelor de companie de a face un ban in plus? Ei bine, este un pic din ambele.

S-a constatat ca rasele de caini mici si cainii care au parul scurt nu sunt in masura sa mentina o temperatura buna a corpului, mai ales atunci cand acestia sunt inca pui. Catelusii obtin caldura optima pentru corpul lor de la mama, doar astfel ei pot supravietui. Mai ales atunci cand afara sunt temperaturi foarte scazute, puii de caine care au putin par pe trupusorul lor trebuie sa aiba neaparat o hainuta care sa ii apere de frig. Aceasta situatie este similara cu cea in care un om iese afara dezbracat, cand este ninsoare, vant si un aer foarte rece.

Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa iti arunci toate economiile pe hainute pentru caini. Este suficient sa cumperi cateva jachete, care sunt confortabile si calde, si eventual, o haina mai groasa. Daca pe strazi s-a asternut gheata, polei sau zapada, ar fi o idee buna sa achizitionezi si o pereche de cizmulite. Acest lucru va mentine picioarele catelului dumneavoastra calde si protejate de gheata sau de eventuala sare de pe strazi. Totodata, cainii care au blana ce trebuie protejata si uscata pot purta aceste jachete care sa ii apere de precipitatii.

Este foarte important ca hainutele pe care le cumperi pentru cainele tau sa fie confortabile si practice, altfel nu ai facut decat sa arunci banii pe apa sambetei. Daca micutul animal poarta o haina inconfortabila si care il jeneaza, atunci acesta se va chinui de fiecare data cand o va imbraca. De regula, puloverele, hanoracele si jachetele sunt piesele vestimentare care sunt destul de confortabile pentru fiecare rasa de caine. El poate purta aceste hainute chiar si in casa daca este racit sau daca trebuie sa-si mentina o caldura mai ridicata a corpului.

Pe de alta parte, exista anumite rase de caini care au un par ce atrage lumina solara intr-un mod pronuntat si, acestia au o piele foarte sensibila ce poate fi arsa de razele ultraviotele. Din acest motiv, acesti caini trebuie sa poarte hainute, evident, mai subtiri pe timp de vara. Daca, totusi, nu doresti ca animalutul tau sa sufere de prea multa caldura atunci cand sunt temperaturi foarte ridicate, ai putea sa aplici putina crema cu protectie solara mare, pe zonele de pe corpul cainelui care au mai putin par si sunt expuse arsurilor, precum urechile, capul si stomacul.

Din fericire, in zilele astea poti gasi la aproape orice petshop o categorie cu haine si accesorii pentru caini, cu diverse modele si marimi, care se pot potrivi cu usurinta animalutului tau ce trebuie protejat si incalzit.

Ce inseamna scrisul pentru mine

Stii senzatia aia cand simti nevoia disperata de a vorbi cu cineva si vrei sa te descarci? Si gasesti persoana potrivita cu care sa vorbesti si te simti excelent dupa. Ei bine, asta patesc eu cand scriu. E ca si cum as vorbi cu cel mai bun psiholog posibil! Nu stiu daca  ati trait vreodata acest sentiment, dar va spun ca este unul dintre cele care iti dau o stare de spirit mult mai buna.
  
Teoretic, tot ce fac este sa imi pun gandurile pe hartie. Practic, gandurile mele danseaza pe foaia alba, iar eu sunt nevoita sa le ordonez, sa le aranjez intr-un mod in care sa le multumesc pe toate. E greu, necesita mult timp, dar asta iubesc sa fac. Atunci cand scriu, parca multe dintre cuvintele pe care le spun nu-mi apartin, ci sunt spuse de sufletul meu, eu sunt doar un intermediar intre el si foaia de lucru. Uimitor, nu-i asa? Stiti ce e ciudat? Sa citesti ceva scris de tine si sa nu te regasesti. Asta e cu adevarat un lucru pe care nu-l doresc nimanui. Cum vine asta? Sa nu ma mai recunosc pe mine, cea de acum cateva luni? Asa de tare m-am schimbat incat nu mai pot sa simt nimic atunci cand citesc ceva scris cu ceva timp in urma? E posibil? Da, este foarte posibil. Cand scriu, este necesar sa am o anumita stare de spirit, de multe ori proasta. In loc sa ma cert cu persoana care mi-a facut rau, eu aleg sa plang cu creionul in mana. Ei bine, dupa ce trece o perioada de timp si sufletul mi se vindeca,imi dau seama ca lacrimile pe care le-am varsat pe foaia de hartie nu si-au avut rostul.

Scrisul e ca si cum as face scufundari. Atunci cand aleg sa ma scufund, nu mai pot vorbi cu nimeni. Cand ma aflu in adancuri si descopar lucruri noi, ma simt de parca am cucerit lumea. Atunci cand ma intorc la suprafata, lumea arata altfel. De fiecare data imi doresc si mai mult sa ma intorc in apa, sa explorez locuri si mai adanci, sa petrec mult mai mult timp inotand. Vad lumea prin alti ochi dupa ce scriu, totul mi se pare mai pur, mai aproape de origini.
   

Oricine poate scrie? Nu stiu raspunsul la aceasta intrebare. Multi nici macar nu incearca, spunandu-si  incontinuu ca ei nu sunt buni la asa ceva. Ei bine, oameni dragi, credeti ca Bach sau Picasso stiau ca vor deveni niste genii ai tuturor timpurilor? Ei s-au nascut cu talent, dar a depins de ei cum au decis sa si-l slefuiasca. Asa este si in cazul nostru: poate ca ai un talent exceptional la scris, ai cuvinte care ard de nerabdare sa iasa la suprafata, dar nu vrei nici macar sa incerci sa compui ceva. Si uite asa se pierde un talent, se pierde un posibil geniu. Incercati, oameni buni, incercati macar o data! Nu aveti ce pierde. Daca nu iese, asta e, inseamna ca talentul vostru este in al domeniu. Dar daca iese, nu va opriti din scris. Cine stie ce spirit eminescian sta ascuns in interiorul tau...
    
Scrisul este medicamentul meu impotriva tristetii. Regret faptul ca nu am destul timp pentru a scrie mai des, este un lucru care ma doare foarte tare. Daca ar fi dupa mine, daca nu as fi nevoita sa mai fac si alte lucruri, as scrie toata ziua si toata noaptea. Nu as avea nevoie nici macar de foarte multa mancare. Atunci cand scriu, parca Universul se opreste in loc si ma priveste cum imi pun sufletul in fiecare creatie. Mi-a placea enorm ca toti oamenii sa simta macar o data ce simt eu atunci cand scriu. Cred ca lumea ar fi mai buna daca le-ar curge prin vene dorinta arzatoare de scris, de exprimare libera. Poate intr-o zi voi reusi sa scriu o carte despre aceasta arta. Nimeni nu stie, viitorul este atat de imprevizibil. Pana atunci tot ce pot sa fac este sa scriu in continuare de cate ori pot, de cate ori am nevoie sa ma descarc, de cate ori simt ca nimeni nu este langa mine, inafara rimelor albe.  Sper ca intr-o buna zi sufletul meu sa se transfigureze intr-o foaie de hartie, iar inima sa scrie cu cerneala rosie o declaratie de dragoste.

Jocuri online pe alese

Jocuri de colorat, jocuri de desenat, jocuri logice, jocuri de puzzle dar si jocuri de strategie sau jocuri cu ferme - toate acestea sunt printre preferatele copiilor, dar si ale parintilor. Cata vreme sunt inofensive si nu incita la violenta, jocurile disponibile pe internet sunt una dintre activitatile educative cele mai iubite de cei mici, in orele pe care le petrec in casa. 

Oferta de jocuri online este la acest moment una uriasa, fie ca vorbim despre site-uri in limba romana sau despre site-uri in alte limbi. De la jocuri cu super-eroi la jocuri cu impuscaturi, monstri sau zombie, jocuri cu curse de masini, motociclete sau alte mijloace de locomotie, pana la jocuri de puzzle, de strategie sau de colorat, cei mici au la dispozitie numeroase categorii din care pot alege. Care dintre aceste jocuri le sunt sau nu benefice, care dintre ele le sunt sau nu permise, ce perioada de timp au voie sa petreaca in fata calculatorului si mai ales ce site-uri au voie sa acceseze in functie de continut, este decizia pe care fiecare familie in parte o ia pentru copiii sai. Desi psihologii recomanda, in general, evitarea jocurilor violente, a jocurilor cu impuscaturi sau cu o animatie foarte vie, care incita la agresivitate sau care pot obosi excesiv creierul copiilor, exista si familii in care cei mici au voie sa isi incerce “talentele” de lunetist sau de luptator, de sofer de raliu sau de super-erou, in functie de jocul pe care il aleg. Evident, este si o chestiune de varsta, pentru ca nu orice copil de doi-trei ani poate avea indemanarea sa joace un joc cu impuscaturi sau un joc in care trebuie sa mentina masina de curse pe drum drept. 

Insa, in principiu, recomandarea pentru parinti este sa isi supravegheze copilul atunci acesta se joaca online si sa incerce, pe cat posibil, sa selecteze cu atentie site-urile pe care acesta le acceseaza si continutul cat mai adecvat varstei.

Voluntariatul - arma secreta a tinerilor de pretutindeni

Saptamana trecuta am fost la conferinta care a avut ca tema centrala “drumul spre succes in cariera”. Printre sfaturi si povesti, la un moment dat a venit vorba de voluntariat si impactul pe care il poate avea acesta in dezvoltarea profesionala, dar si cea personala. Au fost pareri pro si contra.

Unii sustineau ca voluntariatul nu este de ajutor in cariera pentru ca angajatorii cauta persoane cu experienta in adevaratul sens al cuvantului. Astfel ca, daca nu lucrezi cu un contract de munca, in conditii normale, sub supraveghere, angajatorul nu poate sa stie daca tanarul este capabil sa indeplineasca sarcinile, sau nu.

Pe de alta parte, parerile pro referitoare la valoarea voluntariatului in cariera au fost si ele numeroase. S-a adus in discutie ideea ca daca un angajator vede ca tanarul, proaspat absolvent, a avut parte de experiente extracuriculare si s-a implicat in diverse activitati fara a beneficia de remunerare, atunci se pot trage o serie de concluzii. Dintre ele mentionez: absolventul poate sa lucreze in echipa, poate sa relationeze, sa se descurce mai usor la locul de munca, poate sa daruiasca si sa lucreze cu placere. Un alt argument adus in favoarea voluntariatului este ca pus in situatii reale de munca, tanarul invata sa se autocunoasca. Astfel, stii care isi sunt slabiciunile si care iti sunt punctele forte.

Din cate am observat eu, in alte tari in Europa se tine foarte mult cont de experienta voluntariatului. Ca sa poti sa primesti, trebuie in primul rand sa stii sa daruiesti.

Si eu am facut voluntariat. Pot sa spun fara nici o retinere ca din fiecare experienta am avut de invatat multe, am cunoscut oameni minunati, am vazut cat pot si pana unde ma pot dezvolta, am descoperit alte oportunitati si am muncit cot la cot cu persoane care isi luau salariu din acelasi domeniu. Nu am considerat nici macar o clipa ca lucrez degeaba. Stiam ca la final, intr-un fel sau altul, voi gasi o rasplata in tot ceea ce fac.

Nu stiu cat conteaza asta la angajare. Daca as fi un angajator care cauta tineri responsabili si implicati, cu dorinta de crestere in cariera, as apela in primul rand la voluntari. Nu toti avem ocazia sa fim angajati din primul an de facultate, dar oricare dintre noi are ocazia sa se implice in proiecte de voluntariat. Daca iti doresti o cariera intr-un anumit domeniu, atunci cauti organizatii serioase care se ocupa de asa ceva si fara indoiala vei avea parte de experiente uimitoare. 

Exista chiar si oportunitati de a practica voluntariatul in strainatate. Am prieteni care sunt plecati in tari precum Franta, Olanda sau Germania si practica voluntariatul. Au cazarea, masa si o bursa lunara pentru cheltuieli asigurate.

Cred cu tarie si sustin pana la capat ca voluntariatul poate sa schimbe vieti. Voluntariatul poate sa devina o arma secreta cu care tinerii pot porni in viata. Bagajul de experiente si cunostine al fiecaruia dintre noi nu poate fi inlocuit, pierdut sau furat si este nepretuit. Tocmai de aceea trebuie sa investim cat de mult posibil in noi insine.